Hae lainaa yhteishakijan kanssa ilmaisella hakemuksellamme. Voitte saada useita tarjouksia kerralla!


Yhteishakijan kanssa parannat mahdollisuuksiasi lainan saamiseen huomattavasti. Yhteisvastuullinen hakija vahvistaa maksukykyäsi, jolloin rahoittaja myöntää yleensä helpommin suurempia summia lainaa ja usein myös paremmilla ehdoilla.

Mutta miten vastuu jakautuu, kun lainaa haetaan yhdessä? Entä kuka voi toimia yhteishakijana? Vastaamme näihin ja muihin kysymyksiinne koskien yhteisvastuullista lainaa!

Missä lainoissa yhteishakija kannattaa?

Yhteishakija on hyvä erityisesti isoja lainoja kuten asuntolainaa hakiessa. Myös muita lainoja voi olla kannattava hakea yhdessä, jos omat tulot ovat pienet. Monet lainanmyöntäjät suosittelevat rinnakkaishakijaa kaikkiin yli 10 000 € lainoihin.

Vakuudettomat lainat hinnoitellaan usein asiakaskohtaisesti heistä tehdyn riskiarvion mukaan. Mitä epävarmemmalta takaisinmaksukykysi vaikuttaa, sitä korkeampi korko sinulle yleensä myönnetään. Yhteishakijan kanssa vaikutat puolestaan luotettavammalta lainanottajalta ja korkosi saatetaan määrätä matalammaksi.

Kuka voi toimia rinnakkaishakijana?

Yhteishakijaa koskevat samat perusehdot kuin päähakijaakin. Seuraavien ehtojen tulee siis täyttyä lainaa hakiessa:

  • 18-23 vuoden ikä
  • Puhtaat luottotiedot
  • Säännölliset ja sopivat tulot

Tämän lisäksi lainanmyöntäjällä saattaa olla omia rajoituksia. Jotkut esimerkiksi vaativat, että molemmat hakijat asuvat samassa taloudessa, eli yleensä avio- tai avopari. Toisille riittää perhesuhde, eli esimerkiksi vanhemmat voivat toimia aikuisten lastensa rinnakkaishakijoina.

Toisille rahoittajille taas hakijoiden suhteen laadulla ei ole merkitystä, vaan esimerkiksi liikekumppanit tai ystävät voivat hakea lainaa yhdessä.

Rinnakkaishakija parantaa mahdollisuuksiasi lainan saamiseen

Mitä yhteishakijan velvollisuudet ovat?

Hakijat jaotellaan yleensä päähakijaksi ja yhteishakijaksi. Molemmilla on kuitenkin yhteinen vastuu lainasta, eikä siis esimerkiksi vain puolet siitä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos toinen hakijoista ei syystä tai toisesta pysty tai suostu maksamaan osaansa, on toinen hakija vastuussa koko jäljellä olevasta lainasta.

Jos toinen hakijoista on joutunut maksamaan velan yksin, on hänellä kuitenkin oikeus periä toiselta tämän puolesta maksettu osuus. Sama oikeus on henkilötakaajalla, joka on päätynyt lainanottajan maksumieheksi.

Yleisiä kysymyksiä lainan hakemisesta yhteishakijan kanssa

Tähän olemme koonneet usein kysyttyjä kymyksiä koskien lainan hakemista yhteisvastuullisen hakijan kanssa.

Millaista lainaa on mahdollista hakea rinnakkaishakijan kanssa?
Yhteishakijan kanssa onnistuu niin uusi laina ja kuin vanhojen lainojen yhdistäminen. Lainoja yhdistävä järjestelylaina on usein iso, joten yhteishakija on hyödyllinen niitä hakiessa.

Paljonko lainaa voin saada yhteishakijan kanssa Lainapäätös.fi:n hakemuksella?
Voitte hakea kauttamme lainaa 500 eurosta jopa 70 000 euroon asti.

Takaako rinnakkaishakija lainansaannin?
Valitettavasti laina ei ole koskaan täysin varma. Mutta jos jokin lainanmyöntäjä ei myönnä teille lainaa, joku toinen saattaa. Tämän vuoksi lainojen kilpailuttamista tarjoavat yritykset kuten Lainapäätös.fi ovat hyödyllisiä, sillä voit saada useita lainatarjouksia kerralla.

Mitä jos yhteisen lainan ottanut pariskunta eroaa?
Pariskunnan erotessa laina voidaan purkaa ja jakaa osapuolten kesken. Asuntolainan kohdalla tähän on kaksi tyypillistä ratkaisua. Toinen on myydä asunto ja maksaa velka sillä kerralla. Toinen ratkaisu on, että jompikumpi osapuoli ostaa toisen ulos, jolloin asunto ja laina siirtyy kokonaisuudessaan hänelle.

Voinko saada lainaa rinnakkaishakijan kanssa, jos en ole saanut lainaa yksin?
Tämä riippuu siitä, miksi oma lainahakemuksesi on hylätty. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä on lähes poikkeuksetta este lainan saamiselle haki sitä sitten yksin tai yhdessä. Jos hakemuksesi puolestaan on hylätty esimerkiksi pienistä tuloista johtuen, voi sinulla hyvinkin olla mahdollisuus saada lainaa yhteishakijan kanssa.

Kokeile ilmaista lainahakemustamme ja katso millaista lainaa sinulle tarjotaan!